Arbeta som personlig assistent

Att arbeta som personlig assistent

Vad krävs för att jobba som personlig assistent?
Personlig assistent är inte ett vårdyrke utan ett serviceyrke som kan passa många olika människor. Vi har behov av assistenter i alla åldrar med de mest skiftande bakgrunder. Vilka krav som ställs på den som ska anställas beror på vem du ska arbeta med och framgår av varje platsannons. Ibland krävs viss formell kompetens eller tidigare erfarenhet men de personliga egenskaperna är ofta avgörande.

Gemensamt för alla personliga assistenter är lyhördhet, stor respekt för den personliga integriteten och förmågan att jobba mycket nära en annan människa utan att "ta över" eller styra hur denne väljer att leva sitt liv. Som personlig assistent måste man känna sig bekväm med att ta ett steg tillbaka, inte vara den som står i centrum, eftersom yrket handlar mycket om att alltid se till att kunden är huvudpersonen i sitt eget liv.

Eftersom många kunder är beviljade personlig assistans dygnet runt, alla dagar i veckan, är det bra om du ser fördelarna med ett varierande schema där du arbetar både dagar och nätter såväl som vardagar och helger. Det är också viktigt att veta att en personlig assistent huvudsakligen arbetar ensam tillsammans med kunden. Naturligtvis har du arbetskollegor men inte oftast inte med dig under arbetspassen.

Vilka arbetsuppgifter gör en personlig assistent?
Arbetsuppgifterna kan variera mycket beroende på vem du arbetar med. Eftersom personlig assistans endast beviljas människor med omfattande funktionsnedsättningar ingår ofta personlig omvårdnad i arbetsuppgifterna. T ex av- och påklädning, personlig hygien, förflyttningar, att laga och äta mat m.m. Skötsel av hemmet hör också till de vanliga arbetsuppgifterna men även att assistera kunden i samband med resor, fritidsintressen eller på kundens arbete eller i skolan. Den personliga assistenten ska assistentera kunden med sådant han eller hon gjort själv utan sin funktionsnedsättning.